Likeurmakers

Wel, ze bestaan uit alcohol, suiker en de smaakstoffen uit vruchten, noten, koffiebonen, cacao of kruiden. Al deze ingrediënten kunnen we in veel winkels kopen en daarna op bij clubleden, internet of bij vrienden een recept halen en we kunnen aan de slag.
Likeur heeft een hoger alcoholgehalte dan wijn, minstens 18% en oplopend tot zo'n 40% voor de meest gangbare. In de handel is alcohol van 95% te koop maar daar moet wel veel accijns over betaald worden. We kunnen ook een neutrale basisdrank gebruiken zoals Wodka (40%)en vele andere soortgelijke dranken.  Als je die in Duitsland of Luxemburg haalt ben je stukken voordeliger uit. Het voordeel van likeuren maken boven wijn is dat likeuren veel sneller klaar zijn voor consumptie dan wijn. Veel likeuren kunnen na bereiding al direct gedronken worden. Sommige recepten vragen een aantal weken voordat ze gereed zijn voor consumptie.
Is het niet leuk om bijvoorbeeld bij verjaardagen een leuk flesje likeur aan te kunnen bieden voorzien van een zelf ontworpen etiketje.
Binnen ons Gilde zijn er nogal wat leden die naast het maken van wijn of brouwen van bier likeuren maken. Regelmatig komen een aantal van deze leden bij elkaar om een ieders likeuren te proeven en te bediscussiëren , de bereidingswijze te bespreken en recepten uit te wisselen.

Extracten,

Een extract is een substantie die gemaakt is door een deel aan een grondstof te onttrekken, vaak door gebruik te maken van een oplosmiddel zoals bijv water of alcohol. Extracten zijn er in vaste en vloeibare vorm.
De aromatische bestanddelen van veel kruiden, noten, fruit, etc en sommige bloemen zijn ook als extract te koop, de bekendste zijn wel o.a. amandel, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, pepermunt, pistach, gember, citroen, sinaasappel, roos, vanille, violen, en wintergroen.
Het merendeel van de extracten worden gemaakt door de belangrijke olie aan de bloesems van vrucht, de wortel, of aan de gehele plant te onttrekken.
Hiervoor kunnen vier methodes worden gebruikt.
1 Persen, als er veel olie is en gemakkelijk geperst kan worden zoals in citroen schil.
2 Absorberen, door het te laten intrekken in alcohol, zoals vanille.
3 Weken om kleinere delen van het geheel te maken, zoals pepermunt extract.
4 Distillatie is een moeilijkere methode die investeringen en kennis vraagt.

De aroma's van bijna alle vruchten zijn gewild in veel etenswaren, maar er zijn er maar een paar waaraan het goed mogelijk is om een geconcentreerd aromatisch extract met de noodzakelijke sterkte te onttrekken.  Die vruchten die zich het beste lenen om pure extracten te maken zijn de belangrijksten de citroenen, sinaasappelen en vanille bonen.