Portwijn
Recept voor 25 liter portwijn
20 l goede rode wijn
25 st groene walnoten met schil pletten (half juli geplukt)
3 kg kristalsuiker
1 kg bruine kandijsuiker
25 gr geraspte nootmuskaat
5 st kaneelstokjes in stukjes gesneden
3 l alcohol van 40 %
Alles in een fles doen onder een waterslot zonder water, maar met watten gevuld.
Gedurende ca. 6 maanden laten staan en geregeld omroeren.
Indien voldoende geoxydeerd, het waterslot vullen met water en verder laten staan.
Het voldoende oxyderen kan men bepalen door de geur, de kleur en de smaak af en toe
te controleren. Met andere woorden het portachtige van de portwijn te beoordelen.
Na ca. 6 maanden afhevelen, de rest door een doek zeven (niet persen!) en opnieuw
in de fles doen onder waterslot met water. Indien er zich geen bezinksel meer vormt kan
men de portwijn in flessen doen en afsluiten met een T-kurk.
Bron: cursus Wijnmaker Gevordenden Wijnmakersgilde Midden-Limburg